6. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi 1. Dönem 2. Yazılı Soruları (Cevap Anahtarlı)

6. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi 1. Dönem 2. Yazılı Soruları (Cevap Anahtarlı)

6. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi 1. Dönem 2. Yazılı Soruları (Cevap Anahtarlı)
 
A.  Aşağıdaki ifadelerin doğru olanların başına D, yanlış olanların başına Y yazınız.
(    ) Kendisine kitap verilen peygambere resul denir. 
(    ) Namaz abdestini bozan her şey teyemmüm abdestini de bozar.
(    ) ismet, peygamberlerin akıllı ve zeki olmasına denir.
(    ) Dört büyük ilahi kitaptan biri olan İncil Hz. Davut’a indirilmiştir.
(    ) Kuran Allah tarafından indirilen ilahi kitapların sonuncusudur.
 
 
B. Aşağıdaki tabloda vakit namazlarının rekatları gösterilmiştir. Boş bırakılan yerleri doldurunuz.
 
5 VAKİT NAMAZ  REKATLARI
 
Vakit                İlk Sünnet      Farz        Son Sünnet      Vitir
Sabah                 .....              .2..                  .....            .....
Öğle                    .....              .4..                  .....            .....
İkindi                   .....              .....                  .....            .....
Akşam                 .....              .....                  .2..            .....
Yatsı                    .....              .4..                  .....            .....
 
 
C. Aşağıdaki kavramları anlamları uygun olacak şekilde eşleştiriniz.
Yılda  2 kez kılınan 2 rekatlık vacip namazdır.                                                           KUNUT
Vitir namazının 3.  Rekatında tekbir aldıktan sonra okunan duadır                           SETRİ AVRET
Namazda örtünmek anlamına gelen hazırlık şartına verilen isim                              BAYRAM
Namaz kılmak için yönümüzü döndüğümüz kıblemiz  olan Allah’ın evi                     TEYEMMÜM
Suyun bulunmadığı ya da suya ulaşmanın mümkün olmadığında alınan abdest      KABE
 
 
D. Aşağıda verilen çoktan seçmeli soruları yapınız.
 
1.)  Peygamberlerin sıfatlarından, AKILLI VE ZEKİ anlamına gelen sıfat aşağıdakilerden hangisidir?
A)  İsmet     B)  Fetanet    C)  Sıdk      D) Emanet
 
 
2.) Namazın son oturuşunda (Kade-i ahire) sırasıyla hangi dualar okunur?
 A) Tahiyyat  - Kunut duaları  -  Salli Barik duaları
B) Tahiyyat  -  Salli Barik duaları  -  Rabbena duaları 
C) Rabbena duaları  -  Kunut duaları  -  Tahiyyat 
D) Kunut duaları  -  Rabbena duaları  -  Tahiyyat
 
 
3.)     1. Eûzû besmele
         2. Fâtiha Suresi
         3. Sübhâneke Duası
         4. Bir sure veya birkaç ayet
Namazın ilk rekâtında okunması gerekenler ile ilgili doğru sıralama aşağıdakilerden hangisidir?
A) 2 - 3 - 1 - 4.
B) 3 - 1 - 2 - 4.
C) 2 - 3 - 4 - 1.
D) 3 - 4 - 1 - 2.
 
 
4.)    Sabah ezanında söylenen “es salatü hayrün mine’n-nevm” ifadesinin anlamı aşağıdakilerden hangisidir?
A) Haydi kurtuluşa!
B) Namaz başlamıştır.
C) Allah’tan başka ilah yoktur.
D) Namaz uykudan daha hayırlıdır.
 
 
5. )   I. Namazda konuşmak, gülmek
         II. Namazda esnemek
        III. Namazda terlemek
        IV. Namazın farzlarından birini terk etmek
Yukarıda numaralandırılmış davranışlardan hangileri namazı bozar? 
A) I I I ve IV.
B) I ve IV.
C) II ve III.
D) II ve IV.
 
 
6.) Beş vakit Namazın farzından önce Erkeklerin okuması gereken Kametin ezandan farklı  cümlesi hangisidir? 
A) LA İLAHE İLLALLAH.
B) EŞHEDÜ EN LA İLAHE İLLALLAH.
C) HAYYE ALEL FELAH.
D) KAD GAMETİS SALAH.
 
 
7.)    • Ayakta kılınır.
        • Rüku ve secdesi yoktur.
        • Dua niyetiyle kılınır.
        • Farz-ı Kifayedir.
Yukarıda açıklamaları verilen namaz hangisidir?
A) Cuma namazı
B) Cenaze namazı
C) Bayram Namazı
D) Teravih namazı
 
 
8.) Aşağıdaki namazlardan hangisini camide cemaatle kılma şartı olmadan evde tek başına da kılınabilir?
A) BAYRAM NAMAZI.
B) CENAZE NAMAZI.
C) CUMA NAMAZI.
D) TERAVİH NAMAZI
 
 
9.) Cuma namazını kılanlar, o günün ………… namazını kılmazlar. Çünkü Cuma namazı o günün ……….namazı yerine geçer.
Boş bırakılan yere hangi ortak namaz vakti gelmelidir?
A) Sabah  B) Öğle  C) Akşam   D) yatsı
 
 
10.) -Yılda iki kez kılınır.
      - İki rekâtlık bir namazdır.
Yukarıda hakkında bilgi verilen namaz aşağıdakilerden hangisidir?
A) Bayram namazı B) Teravih namazı
C) Cuma Namazı D) Cenaze Namazı
 
 
E. Aşağıda verilen cümlelerdeki boşluklara verilen kelimelerden uygun olanını seçerek yazınız. 
 
Kelimeler: Sıdk  --  Farz-ı Ayn  --  Farz-ı Kifaye  --  Resul  --  Nebi  --  Tevrat  --  Zebur
1.)  ……….. ,kelimesi doğruluk anlamına gelir. 
2.)  kendisine yeni bir kitap ve din gönderilmeyen peygamberler ………….. denir.
3.)  HZ. Musa’ya gönderilen ilahi kitabın adı ………… ‘dır.
4.)  birkaç kişi yerine getirdiğinde diğerlerinden sorumluluğu kalktığı farzlara ……………………….. denir.
5.)  …………….’a örnek verecek olursak ; beş vakit namazını ve Cuma namazını örnek verebiliriz.
 
 
CEVAP ANAHTARI
 
Doğru Yanlış
1. D
2. D
3. Y
4. Y
5. D
 
Namaz Vakitleri
Sabah 2 2 - -
Öğle 4 4 2 -
İkindi 4 4 - -
Akşam - 3 2 -
Yatsı 4 4 2 3
 
Eşleştirme
Yılda  2 kez kılınan 2 rekatlık vacip namazdır.                                                           BAYRAM
Vitir namazının 3.  Rekatında tekbir aldıktan sonra okunan duadır                           KUNUT 
Namazda örtünmek anlamına gelen hazırlık şartına verilen isim                              SETRİ AVRET 
Namaz kılmak için yönümüzü döndüğümüz kıblemiz  olan Allah’ın evi                     KABE 
Suyun bulunmadığı ya da suya ulaşmanın mümkün olmadığında alınan abdest      TEYEMMÜM
 
Çoktan Seçmeli
1. B 
2. B 
3. B 
4. D 
5. B 
6. D 
7. B 
8. D 
9. B
10. A
 
Boşluk Doldurma
1.) sıdk
2.) nebi
3.) tevrat
4.) farz-ı kifaye
5.)  farz-ı ayn
 

tag 6. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi 1. Dönem 2. Yazılı Soruları Cevap Anahtarlı soru arşivi yazılı soruları soru sitesi indirmesiz sorular çıkmış sorular sınavlara hazırlık soru bankası indirmesiz

2019-12-29 tarihinde yazılısoruları.com tarafından arşivimize eklenen bu içerik toplam 665 kez ve en son 2020-04-06 13:31:35 tarihinde görüntülenmiş.